Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преждевременната смъртност от сърдечносъдови заболявания у нас е 4 пъти по-висока от средната за ЕС

Проф. д-р Асен Гудев: Не бива да си позволяваме толкова лесно да губим хора

| Интервю
проф. д-р Асен Гудев
Снимка: БТА

У нас се прилагат едни от най-модерните стратегии за лечение на сърдечносъдови заболявания. Има сравнително бърз достъп до нови лекарства и до някои от терапевтичните устройства, но е нужно координирано усилие за намаляване на случаите на инфаркт и инсулт и на последиците от тях.

Това обясни в интервю за БНР проф. д-р Асен Гудев, член на Управителния съвет на Дружеството на кардиолозите в България. Днес се навършват 50 години от създаването на дружеството.

В епохата на атеро-склеротичните сърдечносъдови заболявания има и такъв прочит на нещата – че лекуваме следствието, но ние имаме много повече работа, ако трябва да прилагаме превенцията. Превенцията включва промените в начина на живот, на социалните нагласи на хората, т.нар. социални детерминанти на здравето, коментира проф. Гудев.

Страните, успели да пречупят кривата на сърдечносъдовите заболявания, са именно страните, успели да наложат такива мерки – ограничаване на тютюнопушенето, участие на хранително-вкусовата промишленост в производството на храни с по-малко сол и мазнини, промяна в нагласите за здравословен начин на живот.

"Забраните, размахване на пръст, налагане на необмислени ограничения надали работят, особено при нас. Но без да има воля за ограничаване на неща, които доказано не носят услуга на обществото, няма как да стане", отбеляза специалистът.

Сърдечносъдовите заболявания са предизвикателство пред целия ЕС, но у нас преждевременната смъртност е 4 пъти по-висока от средната за ЕС и 8 пъти по-висока от тази в страните лидери – Испания и тези в Скандинавия, което кардиологът определя като първостепенен проблем със съществен ефект върху икономиката.

"Ние губим най-"ценните" хора за обществото, които имат най-голям опит, най-добрите данъкоплатци. Не бива да си позволяваме толкова лесно да губим хора."

По думите му, следва да имаме мерило да гледаме на средствата в кардиологията като на инвестиция, а не като на разход.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна