Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо децата трябва да започват четенето със съвременни автори и теми?

| обновено на 18.04.24 в 11:38
Снимка: Етюдите на София

В ефира на "Нашият ден, Виктория Бешлийска, известна писателка и авторка на два обичани български романа "Глина" и "Сърце", сподели своето мнение по няколко актуални теми. 

Тя изрази загрижеността си относно програмата, особено в областта на литературата и другите разказвателни предмети в училищата, като отбеляза, че децата се чувстват претоварени от нея. Виктория Бешлийска каза, че в началните класове децата трябва да започнат да изучават съвременни автори и теми, които ги вълнуват, като постепенно да преминават към класическата българска литература, която в момента се изучава. Тя изрази убеждението си, че с развитието и обогатяването на знанията и опита им, децата могат да се върнат към класическата литература, но по-естествен път.

Писателката посочи, че натоварването на децата със сложен материал може да ги отблъсне от литературата и предложи да им се даде повече свобода в избора на литература. 

В края на разговора Виктория Бешлийска сподели, че работи по третия си роман, който е семеен и проследява нашата действителност през един "малко по-дълъг период". 

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна