Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бьорн Хьоке се изправя пред съда

| Коментар
Лидерът на „Алтернатива за Германия“ в Тюрингия Бьорн Хьоке
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Хале започва съдебният процес срещу един от най-изявените крайнодесни лидери в Германия Бьорн Хьоке от "Алтернатива за Германия". Той е обвинен за използване на забранени нацистки лозунги по време на политически митинги.

"Интересът към съдебния процес е обясним. Проблемът не е само с Бьорн Хьоке, но и с много негови съпартийци и цялата партия и той е от самото ѝ създаване", коментира в предаването "Хоризонт до обед" кореспондентът на БНР в Берлин Капка Тодорова. Тя отбеляза, че това е осмият път, в който е свален депутатският имунитет на Хьоке в Тюрингския местен парламент заради различни негови прегрешения. До момента обаче той не е осъждан. 

Пред съдебната зала в Хале са се събрали много хора, които са разделени на две групи - противници на крайнодесните и "Алтернатива за Германия" и друга група от техни привърженици. По думите ѝ процесът поляризира обществото. Историци дори предупреждават, че след процеса може да се отиде в обратната посока - да се изстреля Хьоке още по-нагоре в популярността му, отбеляза Тодорова. 

Как се стигна до този процес и какви са възможните изходи от него - чуйте в коментара на журналиста Капка Тодорова в предаването "Хоризонт до обед".

По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна