Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметове на европейски градове искат да определят подходящи ограничения на скоростта

Снимка: Георги Нейков, БНР

Кметове на европейски градове се обявиха в защита на правото на местните власти да определят подходящи ограничения на скоростта.

Кметовете са се обединили в писмо, чийто текст е публикуван във "Файненшъл таймс".

Писмото е следствие на инициативи на правителствата в Англия и Италия, които биха могли да попречат на местната власт да прилага собствени мерки за пътна безопасност като по-ниски ограничения на скоростта и камери за контрол на трафика.

В Германия, повече от 1000 града призовават за правото да определят местни ограничения на скоростта - политика, която в момента е силно ограничена от националните правила и е разрешена само за отделни пътища.

Подобна инициатива в Австрия е била успешна и на градовете е дадено право да определят свои собствени ограничения на скоростта и да провеждат операции по правоприлагане, се уточнява в писмото.

Подписите си под него са поставили кметовете на Брюксел, Гент, Хелзинки, Болоня и заместник-кметовете на Западен Йоркшир, Лайпциг, Милано, Амстердам, Ротердам, Гьотеборг, Малмьо, както и други представители на местни власти в европейски страни.



По публикацията работи: Венцислав Василев„

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна