Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън осъди вандализма при пропалестинските протести в редица висши учебни заведения в САЩ

Джо Байдън, президент на САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът Джо Байдън осъди вандализма и прекрачването на граници в рамките на пропалестинските протести, обхванали редица американски висши учебни заведения.

"Вандализмът, чупенето на прозорци, затварянето на кампуси, принудително отменяне на лекции и церемонии по дипломиране. Нищо от това не е мирен протест, а сплашване на хората“, заяви президентът Джо Байдън в коментар на последните събития, в които полицейски части в редица американски градове пристъпиха към прекратяване на пропалестинските протести и палаткови лагери.

Байдън беше остро критичен към някои от проявленията на протестите, но въпреки това защити правото на мирни протести:

"Протестите с насилие не са защитени. Мирните - да. Противозаконно е, ако има насилие. Унищожаването на имущество не е мирен протест. Това е противозаконно. Няма място за език на омразата, за насилие от всякакъв тип, за антисемитизъм, за ислямофобия, няма място за расизъм в Америка", заяви Джо Байдън. 

Той допълни, че "несъгласието е от съществено значение за демокрацията, но то не трябва да води до безредици", добавяйки, че не обмисля изпращането на Национална гвардия в отговор на протестите. 

Американският президент допълни, че протестите в колежите не са го накарали да преосмисли политиката си в Близкия изток.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна