Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК прие временно удължаване на кризисните инструменти за държавна помощ в подкрепа на земеделието

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия прие промени във Временна рамка за държавна помощ при кризи и преход, за да удължи с половин година част от разпоредбите ѝ, които биха могли да помогнат за справяне с проблеми в земеделието и рибарството. Продължението е до края на тази година.

С днешните промени се дава възможност да бъде осигурена ограничена помощ под всякаква форма до 280 хиляди евро за фирма, активна в първичния аграрен сектор и до 335 хиляди за работещите в рибарския и земеделския до края на тази година.

Предвижда се и компенсация за високите цени на енергията. Тя също може да бъде отпусната под всякаква форма до 30 юни тази година и ще се дава като частична компенсация за фирми, особено използващи интензивна енергия, заради допълнителните разходи от извънредното повишение на цените на газа и тока.

Предвидени са и мерки в помощ на разгръщането на възобновяемата енергия. Страните-членки могат да инвестират във всякакви източници на такава енергия, в т.ч. възобновяем водород, биогаз и биометан, при опростени тръжни процедури, които биха могли да се приложат бързо. При тези схеми помощта може да бъде отпусната до края на следващата година.

Предвидени са също мерки за облекчаване на декарбонизацията на индустриалния процес, според които държавите от Общността могат да подкрепят инвестиции за излизане от твърдите горива, особено чрез електрификация, енергийна ефективност и преминаване към възобновяеми източници. И тук помощта ще може да се отпуска до края на следващата година.

За същия период могат да се подпомагат мерки за допълнително ускоряване на инвестициите в ключови сектори за преход  към икономика с нулеви емисии.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна