Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна: Русия се готви за атака на Харковска и Сумска област

Автор:
Снимка: ЕПА/БГНЕС

От Главното разузнавателно управление на Украйна съобщават, че Русия се готви за атака на Харковска и Сумска област - в края на май или началото на юни.

По думите на заместник-началника му обаче, руснаците нямат достатъчно ресурси, за да превземат голям град, а успехът на офанзивата им зависи от това колко силна ще бъде украинската защита в Донбас. 

Междувременно, от Руското министерство на отбраната съобщиха, че неговите сили за противовъздушна отбрана са унищожили шест дрона, изстреляни от Украйна през нощта -  5 са били свалени над Белгородска област и един над Кримския полуостров.

Двама души са били убити при руска атака в украинската Донецка област, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на военното командване на Киев. 

При нападението срещу град Куракхово, намиращ се на 40 километра западно от окупирания от Русия главен град Донецк, са били ранени двама души.

Нанесени са и щети на няколко високи сгради, обяви в социалните мрежи началникът на военната администрация Роман Падун.

Според украински официални лица, цитирани от Франс прес, целта на руските сили е превземането на ключовия град Часов Яр преди 9 май, когато Русия отбелязва победата над нацистка Германия през Втората световна война.

В интервю за британския "Таймс" командващият сухопътните сили на Украйна Олександър Павлюк описа тежката ситуация около ключовия град.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че през тази година руските войски са завзели 547 кв. км територия в Украйна. 



По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна