Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

13 трудови борси организира Агенцията по заетостта през месец май

Снимка: БГНЕС

13 трудови борси организира Агенцията по заетостта през месец май.

Четири от тях са специализирани - в Кюстендил на 14 май за хора в неравностойно положение, на 15 май в Омуртаг ще се търсят кадри за строителството, във Велинград на 21 ще се набира персонал в туризма, в шуменския град Каолиново борсата е за безработни над 50-годишна възраст, на 23 май.

През месец март регистрираната безработица у нас е 5,77% и намалява със 0,07 спрямо февруари, а на годишна база се увеличава с 0,4% от процента. 

В 9 области от страната безработицата е под средното равнище за март, в останалите 19 области стойностите надвишават средните, като  Видин и Монтана остават с най високите, сочи анализа на Агенцията по заетостта. 

Новорегистрираните безработни през март наброяват близо 20 000, повече от половината са жени, а 12 хиляди са освободени от частния сектор. 

Възрастовото разпределение показва, че хората между 30 и 49 години заемат най-голям дял от новите безработни - 46,6%, следват хората над 50-годишна възраст -  почти 34%.

През март постъпилите на работа са 14 205, 98% от тях са намерили работно място в реалната икономика. 

Наблюдението на трудовата агенция показва, че най-многобройна е групата на безработните с регистрация в бюрата по труда повече от година, те са над 36 000, следвани от тези с престой на босата от 6 до 12 месеца - почти 35 000. 

Безработните с основно и по-ниско образование през март достигат 71 800, като броят им на годишна база отчита увеличение от 9%. Относителният им дял сред безработните е 44%. 
По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна