Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 28 април - 4 май 2024

Варошкин по "Parallel Word" D16
Снимка: Личен архив на Виктор Варошкин

На първи май българският катерач и сертифициран (IFMGA) алпийски гид Виктор Варошкин стана вторият човек в света, преминал маршрут от най-високата категория в драй тулинга D16 в чист (DTS) стил. Става дума за катерене на скала със сечива и с обувки с котки, а линията “Parallel World” се намира в огромната пещера Tomorrow's World в сърцето на Доломитите, Италия. 60 метра катерене в почти хоризонтален таван, а чист стил в драй тулинга означава да не се използва едно специфично движение, наречено “яниро”, и състезателни сечива с тройна дръжка, тъй като въпросното движение и този вид сечива значително улесняват катерача. Маршрутът е изкатерен за първи път свободно и в DTS от поляка Дарек Соколовски в края на 2019 г.

Виктор работи по маршрута 1 месец, в рамките на който му се събират не повече от 10-12 катерачни дни, тъй като в останалото време се нуждае от възстановяване. Преди успеха му “Parallel World” има две повторения, но с “яниро” и със сечива с тройни дръжки - те са осъществени от италианеца Матео Пилон и китаеца Куон Йънг Хай, които понижават категорията на D15+. Виктор обаче, изкатерил маршрута в чистия стил, се придържа към по-високата категория, дадена от Соколовски, а именно D16. Успехът на Виктор е запечатан от камерата на екстремния оператор Александър Вълчев, който се очаква да направи филм в края на годината.


Слав Киров и Николай Русев са на полуфинали на Световната купа по боулдър в Солт Лейк Сити. На квалификациите Слав зае 11 място, а Николай - 19-о, като и двамата постигнаха 3 топа и 5 зони, и само разликата в броя опити ги раздели в класирането. Общо 20 мъже ще се състезават довечера на полуфиналите. При жените страната ни беше представена от Александра Тоткова, която зае 47 място. След 2 седмици тя и Николай Русев ще участват в първата олимпийска квалификация, в Шанхай.


Кирил Николов - Дизела и Верадина Начева победиха в първия кръг от националния шампионат по скайрънинг - състезанието Коджа Кая, край село Билка в източната част на Стара планина. Трасето беше с дължина 30 км и положителна денивелация 1950 м, като включваше преминаване през 7 върха в изцяло автономни условия. Дизела се класира първи при мъжете с време 3:06:53 часа, следван от Тони Петков (8 минути разлика) и Димитър Желязков. Верадина стана първа при жените, като постигна време 4:03:47 часа. Нейни подгласнички станаха Сара Минкова (само 3 секунди разлика) и Десислава Димова.

Надпреварата по най-тежкото - т.нар. „черно”, трасе беше спечелена от Даниел Иванов, който по-рано тази година записа ново най-добро време за зимно преминаване на Ком-Емине. В Коджа Кая той измина 75-те километра с 4300 м изкачване за 9 часа и 50 минути, а на второ и трето място финишираха, съответно, Петър Христов и Пирин Галов. При жените победи Милена Добрева, 11 часа и 58 минути, следвана от Ваня Димитрова и Бела Дулева. И тази година черното трасе беше финиширано от едва около 40% от застаналите на старта, защото е трудно и технично.


Няколко национални постижения бяха записани на провелия се в края на април в Русе 24-часов ултрамаратон по затворен маршрут - на местния стадион. Живко Желязков записа най-добро време на 100 мили във възрастовата група 55+, като ги измина за 19:56:06 часа. Николай Петков пък записа най-добро национално постижение на 12 часа, в същата възрастова група, като измина 120,4 км.

В дисциплината “12 часа бягане” най-доброто национално постижение вече е на Валентина Петрова, която пробяга 116,088 км, а Николай Боляров записа най-добро национално постижение във възрастовата група 50+, с изминати 110,206 км.

С впечатляващите 218,876 км Ирина Масанова от Русия стана първа не само при жените, но и в общото класиране в 24-часовото бягане, а втора при жените се нареди Михаела Иванова Енгларо от България със 157,464 км. Първото място при мъжете беше спечелено от Фатих Хюсеинов от България, който пробяга 215,288 км.

---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна