Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трийсетте параклиса на Момчиловци са сред най-посещаваните за Великден забележителности в околността

Снимка: Валери Леков

В дните около Великденските празници трийсетте параклиса на Момчиловци са сред най-посещаваните туристически забележителности в родопското село. Изградените от родовете на Момчиловци десетки параклиси са израз на дълбоката религиозност на жителите на родопското село.

Карта с маршрутите към храмовете е поставена на централно място в селото, за да упътва желаещите да се поклонят в 30-те параклиса, разположени в околностите и в самото село. Най-новият параклис носи името на Св. Василий, но все още не е осветен, тъй като текат довършителни дейности, каза кметът на Момчиловци Сийка Суркова. Тя допълни, че гостите на селото могат да посещават 29-те винаги отворени параклиса, за поддържането на които се грижат определени момчиловски родове и именниците, носещи името на светеца патрон на храма.

Само в Момчиловци може да се види храм "Св. Летения", както местните жители наричат параклиса "Възкресение Христово". Миряните знаят, че такава светица няма, но името е свързано с литийното шествие, което по традиция се прави в третия ден от Великден. Ритуалът с литийното шествие се свързва с името на поп Глигорко, привнесъл преди векове тази практика от Атон. Поп Глигорко е служил в Момчиловци, където създава първото килийно училище, научава родопски диалект, за да може да образова нашите хора, да говори на разбираем за тях език, обясни Сийка Суркова.

Сред най-посещаваните в следващите дни и нощи ще бъде параклисът "Свети Животворящ източник“ – Аязмото, който привлича поклонници от цялата страна за Гергьовден.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна