Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Весислава Антонова: Не бива да отслабва класическата функция на медиите - да бъдат критици

| Коментар
Весислава Антонова
Снимка: Ромео Чолаков

На общоевропейско ниво и по-специално в страните от Източна Европа днес сериозно личи замирането на културата на дебата.

Народното събрание се е превърнало в някакъв символ на този вид култура, на липса на диалог. Медиите, които трансферират идеи между политиците и обществото, също са заразени от тази култура на липса на диалог.

Това коментира пред БНР-Радио София Весислава Антонова - журналист, медиен анализатор, преподавател и член на Националния съвет за журналистическа етика.

За пример тя посочи внасянето на закони без обществено обсъждане.

"Това показва, че по някакъв начин властта се опитва да укрие от медиите истината за интересите, които прокарва през тези закони, да попречи на медиите да бъдат обективни и да ги съобщят на хората. Политиците започнаха да си възпитават журналисти, които да са критични към колегите си, които са критични към политическата власт.

По думите на Антонова мнозинството от журналистите просто записват политиците, без да задават критични въпроси.

В този смисъл журналистиката е позагубила своята критическа роля и се превърна просто в мегафон на идеите и мислите на политиците, които необезпокоявани ги съобщават на гражданите. А функцията на сериозната и качествената журналистика е да бъде кучето пазач на обществото.

Микрофоните са тук, ще има ли журналистически въпроси? Снимка: Ани Петрова

Медиите са изгубили класическата си функция да бъдат критици. Те губят същността и стандартите за една медия.

По този начин се получава развращаване на политиците и липсва отчетност пред гражданите по важни въпроси.

В днешната политическа и обществена среда обществените медии са задължени да бъдат флагман на качествената, достойна и свободна журналистика, да бъдат

огледалото, в което всички останали да се оглеждат.

Антонова обаче беше откровена за наличието на пукнатини в снагата на обществените медии, съдейки по жалбите, които постъпват в Националния съвет за журналистическа етика.

"Проблемите вътре в медиите рефлектират и върху политическата система. Ставайки свидетел на неподреден, хаотичен разговор, хората започват да губят доверие в традиционните институции, каквито са обществените медии, когато търсят информация", допълни анализаторът.

Ако една медия е недофинансирана и загрижена да оцелее, тя е допълнително разклатена по отношение на журналистическите стандарти.

Антонова припомни, че през 2016 година като дума на годината беше посочена постистина. Но светът прегърна тази дума и днес дори говорим за журналистика на постистината.

Чуйте разговора на Катя Василева.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна