Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 1000 бомбени заплахи в училища и институции в Словакия във вторник

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 1000 бомбени заплахи са получени вчера в училища и институции в Словакия.

Сигналите са предизвикали масова евакуация, а словашката полиция се опитва да установи извършителите, пише Би Би Си.

Полицейски екипи с кучета и експерти по обезвреждане на бомби са били извикани многократно на различни места в цялата страна.

От полицията съобщиха, че имейли от анонимен подател са започнали да пристигат към 17:00 ч. на 7 май, в които се е твърдяло, че експлозиви се съхраняват в стотици училища в цялата страната.

Властите не уточняват какво още се съдържа в заплахите, но според местни медии имейлите са написани на словашки, изпратени са от руски имейл адрес и са насочени към това, което авторът описва като "врагове на исляма".

Учебните занятия бяха преустановени, тъй като специализирани екипи разследваха сигналите. По-голямата част от тях бяха изпратени до училищата, но националната полиция на Словакия обяви в социалните медии, че най-малко 110 банки и 40 магазина за електротехника също са получили бомбените заплахи.

От полицията обясниха, че работят интензивно, като си сътрудничат със службите за сигурност, за да идентифицират изпратилите заплахите.

Длъжностни лица заявиха, че третират заплахите "като особено тежко престъпление на терористична атака". Доживотен затвор грози извършителя, ако бъде заловен.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна