Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сливен отбелязва 184 години от рождението на Хаджи Димитър

Снимка: Стоян Радев

Сливен отбеляза 184 години от рождението на войводата Хаджи Димитър. С церемония по поднасяне на венци и цветя пред паметникът му в центъра на града бе почетена годишнината. Организатори на събитията са Община Сливен и Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков". 

Кметът Стефан Радев подчерта, че преди близо 100 години в знак на уважение и благодарност към делото на Хаджи Димитър сливналии са му изградили паметник, запазвайки спомена за него завинаги.  

Всички ние имаме дълг да продължаваме тяхното дело и да пазим паметта на войводата"

Днес от 17.00 часа официално ще бъде открита реставрираната къща-музей „Хаджи Димитър". Тя не е ремонтирана от 60-те години на миналия век, каза директорът на историческия музей в Сливен д-р Николай Сираков.

"Като се подмени цялото подпокривно пространство. Поставиха се материали, които да не пропускат да протичат покривите.  Подмени се цялата ел и ВиК инсталация, обновиха се санитарните възли, цялостна реставрация и консервация се извърши на дървената част."


По проекта на община Сливен са изградени още детски кът с интерактивни дъски, електронни информационни табла, обновяване на историческата и документална експозиция и други.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна