Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира национална кампания за пътна безопасност "Написах ти писмо"

Нарушителите на пътя заедно с фиша вече ще получават писма от близки на загинали в ПТП

Румен Иванов

От днес започва националната кампания за пътна безопасност "Написах ти писмо", която цели да накара хората да се замислят, как точно подхождат, когато се качват в автомобила, тъй като в същността си той представлява една тежка машина, движеща се с много бърза скорост. Той служи не само да стигане от точка „А“ до точка „Б“, но когато не бъде управляван правилно, би могъл да отнема и човешки животи. Хората, които често карат с превишена скорост да бъдат жегнати емоционално, за да се замислят преди отново да го направят, посочи Румен Иванов - един хората, които следят за тази кампания, заедно с тези, които са загубили близки, майки, загубили своите деца.

"Вместо да форсирате автомобилите си, правейки се на силни мъже, дарявайте кръв ако желаете, даже и когато не е нужно и не се налага, силата много повече си личи“, отправи своя апел Румен Иванов, самият той дарил кръв за приятел в беда.

Идеята за кампанията "Написах ти писмо" се заражда преди 14 месеца, когато група хора в един офис попадат на поредната новина за убийство на пътя. Когато не спазваш правилата, прекрачваш границите, създадени за да пазят живота, хората. Тогава все едно си извадил пистолет и стреляш напосоки…

"И си казахме  - докога? България е толкова малка страна, но с толкова много агресивни хора зад волана“, разказва Румен Иванов. Замисляйки се как и дали въобще това може да се промени, те решават да акцентират върху емоционалната струна в душата на всеки човек, да покажат наяве най-голямата болка, която някой може да усети при един трагичен случай. „Написах ти писмо“ е кампания, в която писма, написани лично от семействата на деца и младежи, загинали на пътя, ще бъдат изпращани заедно с електронните фишове за превишена скорост до нарушителите на Закона за движението по пътищата в цялата страна.

Инициативата стартира с 36 000 копия на ръкописите, които ще бъдат прикрепени към глобите, които държавата изпраща по пощата. Чрез писмата, написани специално за кампанията, роднините на жертвите се обръщат както към хората, които им липсват най-много, така и към онези, които могат да причинят подобна загуба и на други семейства. Инициаторите на кампанията са осигурили и аудио формат на писмата. В звуковия файл ще чуете трогателното писмо на майката на Филип, който само на 14 години бе убит на пешеходна пътека в София. В писмото тя посочи липсата на справедливост и безнаказаност като фактори, които възпрепятстват спазването на правилата за движението по пътищата, които самите ние сме неспособни да регулираме, а те са прости: Не сядай зад волана, когато си пил! Не увеличавай скоростта!

"Хората, които са безразсъдни зад волана, не живеят във вакуум. Те също имат близки, които биха могли да предотвратят риска на пътя, като се опитат да ги спрат, когато прекалено самоуверено се качват в автомобила – „Не се качвай, пил си, спри!“ Можете да ги дръпнете, да им вземете ключовете, дори да се скарате с тях за известно време, но би било по-добре, отколкото на пътя да направят нещо глупаво със себе си или с някой друг", апелира Иванов.

Кампанията "Написах ти писмо“ стартира в навечерието на най-натоварения сезон за движение по пътищата и непосредствено преди лятната ваканция на учениците, когато рискът от катастрофи е най-голям.

Българското национално радио е медиен партньор на кампанията.

Чуйте разговора на Даниел Ненчев с Румен Иванов в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна