Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конгрес на Европейската асоциация на украинските жени се провежда в Свети Влас

Увеличават се украинските бежанци у нас

Две години след началото на войната в Украйна бежанският поток не спира. Това твърдят сънародниците на украинците, които са в България и помагат за адаптацията на пристигащите. Повечето от тях и преди, и сега  са жени и деца.Тяхната социализация, както и хуманитарната, и психологическа подкрепа беше обсъдена на конгрес на Европейската асоциация на украинските жени в Свети Влас. В него се включиха украинки от цялата страна. Една част от тях споделиха как помагат, а друга как са се адаптирали в България.

Виолета Дворникова,председател на Европейската асоциация на украинските жени, обясни, че целта на конгреса е жените да се обединят и да се дебатират важни за тях теми, сред които и тази как да бъде оказана помощ част от тях  да се върнат обратно в родината. Мария Набока, която е член на организацията уточни, че в различни панели ще се представят възможностите за хуманитарна и психологическа подкрепа и такава  по направление на бизнеса.

Към 80 хиляди са в момента украинците у нас, близо 30 хиляди са в бургаска област, поне в  50 процента от заведенията  в района на Несебър работят украинци.

 Един от хората, които оказват подкрепа на пристигналите украинци е Арман Лалаян от фондация "Криле на доброто". Според него, потокът от Украйна в момента отново се е увеличил. Хората, които идват тук учат език, имат професии и си намират  работа, поясни той. Пример за това е Марина, тя е имала инвестиции в строителството в Украйна, заведения. Когато е дошла тук преди две години, се е опитала отново да работи.

Самата Марина разказа, че в момента прави това, което е правила и в Украйна - открива и разработва заведения. Вече има ресторанти в Слънчев бряг, Свети Влас, Бургас. В Украйна имахме японски и грузински ресторанти и тук разкрихме такива, поясни тя. Благодаря на страната, че ни приюти и ни помогна да работим. Не сме имали никакви проблеми.


И според Наталия Елис украинските бежанци у нас отново се увеличават, има нова бежанска вълна, твърди тя. Наталия е от Пловдив, още в първите дни на войната започва активно да помага на пристигащите украинци. В момента Наталия помага на хора, които искат да се върнат в родината и на такива, които бягат от нея:
"Всички мислят, че вълната спря, но тя толкова силно нараства сега, че отново търсим възглавнички, одеяла, кухненски уреди.Усещането ми е като в първите дни на войната.Това не се отразява никъде, нито в медиите, нито по границите, няма информация.Стотици хора пристигат всеки ден в градовете в България. Част от тях тръгват в други страни, но голяма част остават. Особено бесарабските българи.Те говорят български език и лесно се включват в обществото."
Според Елис социализацията на украинците протича много добре у нас. Децата са приети и в училищата, и в детските градини. Все още тези деца имат травматичен синдром и той не е пост, а е постоянен.Всеки ден гледаме лоши новини, всеки ден нещо се случва, добави Наталия. Учителите много помагат, с матури, с домашни, българските ученици от класовете също помагат на украинските деца.
Един от проблемите, които остават, са признаването на дипломите за висше образование. Ако се легитимират, украинските лекари може да работят. Да поемат украинците, така ще бъдат техни лични лекари и няма да се натоварват българските медици, каза още Елис. Само трима лекари досега са получили потвърждение на дипломите си. Предстоят разговори с министерството на здравеопазването, за да бъде решен проблемът.
 
ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:
По публикацията работи: Десислава Златева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна