Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба в Ловеч за 60-годишнината от откриването на паметника на Васил Левски

Снимка: БТА

В Ловеч тази вечер ще бъде открита изложба, посветена на 60-годишнина от откриването на най-големия и най-внушителен паметник на Васил Левски. 

Изложбата е подготвена от Държавен архив – Ловеч и Регионалната библиотека "Проф. Беню Цонев".

Експозицията проследява проекта и изграждането на паметника, като акцент е ролята на ловешката общественост.

Идеята за паметник на Васил Левски в революционната му столица Ловеч възниква още през 20-те години на 20 век, когато е създаден и фонд за набиране на средства, но решението е взето през април 1959 г. по предложение на отдел "Просвета и култура" към Окръжния народен съвет, като се определя и мястото, където ще бъде издигнат паметникът на Апостола – хълма "Хисаря" до средновековната крепост, която се намира там, съобщи директорът на архива Павлина Петрова.


Официалното откриване на паметника е на 27 май 1964 г. Бронзовата фигура на Васил Левски е с височина 9 метра, тежи повече от 10 тона, като самият постамент е с височина 5 метра. Така цялата фигура придобива внушителните 14 метра и до момента е най-високият паметник на Левски, построен в България. 

Върху постамента с месингови букви са били издълбани неговите заветни слова: "Ако печеля, печели цял народ, ако загубя, губя само мене си!". По-късно, заради вандализъм месинговите букви са заменени с мраморна плоча. 

Изложбата е разположена на площада до сградата на Общината и ще бъде открита днес от 17.30 ч. 

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна