Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Стефан Караджово честваха годишнина от рождението на революционера

Снимка: Даниела Костова

В село Стефан Караджово отбелязаха тържествено 184-тата година от рождението на  бележития българин. Официално беше открито и ремонтираното Основно училище, носещо името на героя. 
 В боляровското село се съхранява родната къща на Стефан Караджа, днес  превърната в музей, а в църковния храм, който е с над 250-годишна история е запазен купелът, в който е кръстен Стефан Тодоров Димов. Тук е и първият паметник на революционера, поставен през далечната 1895 г., направен със средства от  неговите сестри. На своя патронен празник отвори врати и ремонтираното училище, подчерта Златина Петкова от общината в Болярово:
В училището се обучават около 50 деца от самото село Стефан Караджово и близките няколко села. Те вече учат в реновираното училище и се дава равнопоставен достъп на всички деца.
Ремонтът на училищната сграда е извършен по проект на общината в Болярово, като средствата в размер на 371 хил. лева, са осигурени по Програма за развитие на селските райони. Предстои основен ремонт и на читалището в селото, което също носи името на Стефан Караджа.

По публикацията работи: Савина Спасова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна