Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести в Малмьо преди финала на "Евровизия"

Пропалестински митинг срещу участието на Израел в "Евровизия" в Малмьо, Швеция, 11 май 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Протестите в шведския град Малмьо продължават, броени часове преди началото на финала на песенния конкурс "Евровизия" тази вечер в 22 часа. Събралото се множество скандира лозунга "Евровизия, обединена от геноцида", за да изрази недоволството си срещу участието на Израел на "Евровизия". 
Шведската полиция очаква до 20 000 демонстранти да се включат в митинга. Малмьо е град с население от над 360 000 жители, които представляват 186 националности, много от които са от Близкия изток.
Организаторите на "Евровизия" се противопоставиха на призивите за изключване на Израел, но поискаха от Израел да промени текста на оригиналното си участие, за да премахне това, което според тях е препратка към смъртоносната атака на палестинската групировка "Хамас" срещу Израел на 7 октомври, която предизвика войната в Ивицата Газа.
Пропалестинските протестиращи твърдят, че има двойни стандарти, тъй като Европейският съюз за радио и телевизия EBU забрани на Русия да участва в "Евровизия" през 2022 г. след нахлуването ѝ в Украйна. Нещо, което категорично се отрича от организаторите на песенния конкурс "Евровизия". 
Тази вечер в Малмьо Арена са забранени и всички знамена, различни от тези на участващите страни.

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна