Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономически песимизъм властва сред европейците преди евровота

Снимка: Ани Петрова

Според проучване, проведено от "Би ви ей Ексайт" (Bva Xsight) за медиен консорциум начело с френско-германската телевизия Арте, 41 на сто от европейците се безпокоят основно за здравето си. На второ място се нареждат войната и покупателната способност наред с екологичните теми.

По въпросите за имиграцията и отбраната по-голямата част от участвалите в анкетата европейци смятат, че е необходима обща европейска политика. Имиграцията се разглежда като проблем най-вече в страните от Централна и Източна Европа като България, Чехия, Унгария и балтийските страни. Седем от 10 европейци са на мнение, че страната им приема твърде много имигранти и подкрепят по-строгия контрол върху потоците.

60 на сто от анкетираните отговарят положително на въпроса има ли нужда от общоевропейска отбрана. Едва 30 на сто смятат, че Европа разполага с достатъчни военни ресурси,за да отговори на възможна атака. За 62 на сто трябва да се засили подкрепата за Украйна.

Страни като Полша, Литва, Латвия и Естония се страхуват най-много от войната заради близостта си с Украйна. Тези опасения споделят също Германия и Италия, където 43 на сто от анкетираните я слагат на второ място.

Всеки четвърти европеец е обезпокоен за икономическото си благосъстояние. Във Франция, Белгия, Гърция, Испания и Португалия тези страхове нарастват. Италианците пък се безпокоят повече за околната среда и виждат борбата срещу климатичните промени като един от приоритетите на ЕС в 59 на сто от случаите.



По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени