Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концерт в Братислава събира Жан-Мишел Жар и Брайън Мей

Брайън Мей
Снимка: БТА

В Братислава пионерът на електронната музика Жан-Мишел Жар и китаристът на рок групата "Куин" и Брайън Мей ще вземат участие днес в безплатен концерт, с който ще бъде открит Фестивал на науката и изкуствата.

На фона на мост във формата на НЛО над река Дунав в словашката столица, шоуто под наслов "Мост от бъдещето" ще постави началото на фестивала Стармус, който ще се проведе между 12 и 17 май. Концертът ще "зададе тона на духа на конференцията, чиято цел е решаване на настоящите проблеми на нашата планета", се казва в изявление на Мей, който е сред основателите на Стармус, a също така е и астрофизик.

Жан-Мишел Жар пък е заявил за Франс прес, че фестивалът ще събере "гениални умове", които "да споделят своето знание и визия". На фестивала лекции ще изнесат нобелови лауреати, астронавти, учени и музиканти. Предвидени са дискусии на темите изкуствен интелект, околна среда, киберсигурност и Космос. "Винаги ще давам своя принос за стремеж към напредък в областите образование, наука и култура", заяви още Жар, който е посланик на добра воля на ЮНЕСКО вече над три десетилетия.

Жан-Мишел Жар/ЕПА/БГНЕС


По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна