Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Холщайн (Кил) влезе в Бундеслигата за първи път в историята

Холщайн (Кил) влезе в Бундеслигата за първи път в историята
Снимка: БТА

Отборът на Холщайн (Кил) спечели промоция в Бундеслигата за първи път в историята, след като кръг преди края на второто ниво на футбола в Германия е недостижим на върха с 65 точки. Това се случи след домакинското равенство 1:1 срещу Фортуна (Дюселдорф), заемащ и преди, и след срещата 3-о място, вече с 60 точки.

Още във 2-ата минута Бенедикт Пихлер даде преднина на северния клуб, известен с прякора си "Щъркелите", разписвайки се с глава за мечтано начало на местните фенове. Но само след три минути Фортуна трябва да се сърди на рефера Свен Яблонски, който въпреки преглед с помощта на системата за видеоповторения (ВАР), не видя игра с ръка и дузпа. До края на първото полувреме гостите от Фортуна имаха по-чисти положения, но така и не стигнаха до изравняване.

В 70-ата минута съдията Яблонски отново не прецени, че има фаул, след като резервата Йона Ниймиц падна след съприкосновение с Люис Холтби. Този път обаче от ВАР го накараха да размисли и той посочи 11-метров удар, реализиран от Циолис.

Иначе Фортуна контролираше мача, но без значими положения. И вместо да постигне победа, едва не се стигна до 2:1 за Холщайн в 90-ата минута, когато резервата Николай Ремберг едва не вкара.

Но точката беше повече от достатъчна за домакините, за да вземат една от двете директни квоти за елита. Само на точка от промоцията е и Санкт Паули, който има 60 до момента. Фортуна ще играе почти сигурно бараж срещу 16-ия от Бундеслигата, за да заеме мястото му.

Всъщност макар и да влиза за първи път в Бундеслигата, Холщайн Кил е бил шампион на страната през 1912-а година на общогерманското първенство, което се е провеждало на принципа на елиминирането. Издигането до елитната дивизия обаче не е бърз процес, а заложена стратегия от 2013-а година насам, когато влизат от четвърта в трета лига. През 2017-а пък влязоха във Втора Бундеслига за първи път от 36 сезона насам.

Клубът от Кил ще бъде 58-ият клуб в Бундеслигата от създаването й през 1963 г. и първият от северната провинция Шлезвиг-Холщайн.

Горчиво завърши годината за един от традиционните клубове в страната Хамбургер ШФ, който за пета поредна година не успя да се върне при най-добрите. Европейските шампиони от 1983-а година завършват на 4-о място, без шанс да изместят Фортуна  от позицията на плейофите.
По публикацията работи: Антони Йорданов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна