Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стратегическият преглед на отбраната ще включи изследване на възможността за военно обучение за цивилни

Снимка: БГНЕС

Стратегическият преглед на отбраната ще препоръча изследване на възможността цивилните да получават военно обучение. Това каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.

Запрянов обвърза решението с това, че през парламента минаха предложенията, които от догодина трябва да вдигнат заплатите на военните средно с 30 процента:

"Ние трябва да видим този инструмент със заплатите как ще сработи и ако наистина инструментът на повишаване на заплатите хубаво, драстично се извършва и доведе до бързо окомплектоване на въоръжените ни сили и ако се повиши интересът и към срочна служба в доброволния резерв, може да се окаже, че ние с механизмите на финансовите инструменти, без да налагаме задължителност на гражданите, може да започнем да си попълваме резерва, така че сега се нуждаем от нов анализ".

Последният доклад за отбраната препоръча спешни законодателни мерки за условия за подготовка на запаса в мирно време. Между 2010-2020 г. той е намалял с 43% и продължава да намалява с около 5% до 7% на година.

Разчетите показват, че ако този темп се запази, след 15 години запасът ще бъде напълно изчерпан. Докладът отчита и прогресивно застаряване на запаса. През 2020 г. запасните на възраст до 35 г. са били едва 5% от общия брой, до 45 г. - 46% и над 45 г. - 49 %.

В това състояние, попълването на определените военновременни команди със запасни офицери, сержанти и войници е силно затруднено. Това налага предприемането на спешни законодателни мерки за резерва, чрез които да се създадат условия за подготовка на запаса в мирно време. Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов не каза как върви обсъждането на обявените от него преди седмици законови промени, но обясни:

"Не бързаме да предлагаме задължителна подготовка на гражданите за защита на Отечеството, тъй като ние се нуждаем от такъв анализ. Ще влезе в стратегическия преглед като насока, която трябва да продължи да се изследва".

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна