Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камерън: Забрана за продажба на британско оръжие за Израел би укрепила "Хамас"

Дейвид Камерън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Забрана Обединеното кралство да продава оръжие на Израел само би укрепила “Хамас”, заяви британският външен министър Дейвид Камерън за Би Би Си.

Камерън посочи, че въпреки че няма да подкрепи голяма наземна офанзива в град Рафах в Ивицата Газа, Обединеното кралство няма да копира плановете на САЩ за спиране на някои продажби на оръжие. Той каза, че Обединеното кралство доставя само 1% от оръжията на Израел и предупреди, че Израел трябва да направи повече, за да защити цивилните и да позволи хуманитарна помощ.

Лейбъристът Джонатан Ашуърт по-рано заяви, че не иска оръжие, произведено във Великобритания, да се използва в Рафах. 

Дейвид Камерън посочи, че последният път, когато е бил призован да прекрати продажбите на оръжия на Израел, когато трима британци бяха убити при въздушен удар срещу хуманитарни работници в Газа, няколко дни по-късно е имало “брутална атака” от Иран срещу Израел. 

„Само да обявим днес, че ще променим подхода си към износа на оръжия, това ще направи “Хамас” по-силен и ще направи по-малко вероятна сделката за заложниците“, дпълни той. 

Британският дипломат номер едно отбеляза, че вместо това иска да се съсредоточи върху всекидневните усилия за доставяне на хуманитарна помощ в Газа.


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна