Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се по-добър туристически летен сезон

Слънчев бряг
Снимка: Даниела Костадинова

Очаква се летният сезон да бъде по-добър от този през миналата година, но ръстът на туристите няма да е много висок. Това прогнозира за БНР Иван Грошев – председател на асоциацията на агенциите за входящ туризъм преди официалното откриване на сезона през следващата седмица. Очаква се най-големия брой туристи да бъде от Румъния, каза Иван Грошев:

"От пазар "Англия" очакваме приличен ръст, от Германия очакваме да се задържи постигнатото от миналата година - въпреки липсата на полети, в Централна Европа постигаме една зрялост, ръстът няма да бъде така зашемятаващ както миналата година. Но пък обемът вече е доста голям. Допускам, че Полша ще се представи доста добре, пазари №3 и 4 ще бъдат Чехия и Германия 

През тази година има по-висок дял на ранните записвания от пазар "Западна Европа" и след отпадането на ковид мерките туристите се завръщат към обичайното си поведение коментира Иван Грошев. Първите туристи от Великобритания пристигнаха на 2ри май, но в началото на сезона курортните зони нямат пълната готовност за посрещане на гости.

"Те виждат едни полуготови, полуотворени курортни зони. Не са отворени магазини, заведения. След което на следващата година те решават да дойдат по-късно и така влизаме в едно естествено скъсяване на сезона".

С цел привличане на повече туристи страната ни има необходимост от добра комуникационна политика, която да изтъкне предимствата на дестинацията, допълни Иван Грошев:


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна