Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Домакинско поражение помрачи шампионското парти на Пари Сен Жермен

Пари Сен Жермен
Снимка: БТА

Новият шампион на Франция по футбол Пари Сен Жермен помрачи леко тържествата по спечелването на титлата, след като в последното си домакинство през сезона падна с 1:3 от Тулуза. Това е едва втора загуба за отбора на Луис Енрике, които през седмица трябваше да преглътнат и отпадане от Борусия (Дортмунд) на полуфинал в Шампионската лига. Тимът от френската столица получи шампионската купа и златните медали от френската Лига веднага след края на срещата.

Но въпреки това, те си остават на върха със 70 точки от 32 мача, като до края трябва да гостуват на Мец, на Ница в първенството, преди да пътуват до стадион "Пиер Мороа" в Лил, където на 25-и май ще срещнат Лион във финала за Купата на страната. На 6 точки зад тях е Монако, който също е наясно с крайното си класиране.

"Тази загуба малко развали настроението за партито по случай титлата. Разочаровани сме, макар да сме шампиони и преди този мач. Но не е приятно да падаш пред собствена публика. Трябва да се замислим върху това, което се случи, и да не допускаме занапред подобни разочароващи резултати у дома. Още повече, защото не подхожда на шампиони", заяви нападателят на парижани Осман Дембеле пред телевизия "Канал Плюс" след края на срещата.

Топ-звездата Килиан Мбапе, който в петък потвърди, че ще напусне Пари Сен Жермен след края на сезона, откри резултата още в 8-ата минута след прецизно изритана топка от вратаря Арнау Тенас, който получи шанс да се покаже вместо Джанлуиджи Донарума и Кейлор Навас.

Тулуза изравни пет минути по-късно чрез Тийс Далинг, който се разписа при меле пред вратата на домакините и подаване от Муса Диара. През второто полувреме парижани все така бяха хаотични в действията си и бяха наказани в 68-ата минута от красивия, фалцов удар на Ян Гбохо, изпратил топката в горния десен ъгъл. Франк Магри оформи успеха на Тулуза в добавеното време, а тимът му е на 10-о място с 43 точки.

Монако затвърди 2-ото място с успех над Монпелие с 2:0 като гост, а попаденията през второто полувреме реализираха Касим Уатара и Юсуф Фофана. Така "принцовете" си гарантираха завръщане в Шампионската лига на есен за първи път от сезон 2018/19 насам и заради нова грешна стъпка на приятната изненада до момента Брест.

Бретанците дори сдадоха 3-ото място, след като направиха 1:1 в петък у дома с коравия тим на Реймс, който преди три седмици спъна и Ница с 0:0.

Лил измести Брест от 3-ата позиция по голова разлика, след като се справи в Нант с 2:1. Голмайсторът на първенството – канадецът Джонатан Дейвид блесна с нови две попадения, като беше точен в 8-ата и в 11-ата минута. В последния 34-и кръг Лил приема вече гарантиралия си място в Лига Европа отбор на Ница и при успех ще влезе директно в груповата фаза на Шампионската лига.

Лориен напрактика се прости с елитния си статут, след като падна с 1:3 при визитата на Марсилия остана на предпоследното 17-о място с 26 точки. Пред тях е Мец с 29 и малко по-добра голова разлика, който може да остане на мястото за плейоф и при минимално поражение в следващия последен кръг.

Марсилци, за които два гола вкара Пиер-Емерик Обамеянг, са на 8-о място с 47 точки и имат повече теоретични шансове за квотата за Лига на Конференциите, за която спорят също така Ланс и Лион с по 50.


По публикацията работи: Светослав Табаков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна