Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акция срещу купения вот: 9 ареста в бургаския кв. "Горно Езерово"

При полицейска операция срещу купуването на гласове в бургаския квартал "Горно Езерово" са задържани девет души. Те са участвали в схема, при която хора са агитирани да гласуват за определена партия или кандидат срещу обещанието да им бъдат опростени дългове. Предлагани са и суми между 50 и 100 лева.

Седем досъдебни производства за търговия с гласове са образувани до момента. 25 сигнала за престъпления срещу политическите права на гражданите са постъпили в Бургаската полиция.

Старши Комисар Емил Павлов заяви: "Преобладават сигналите основно за кварталите с концентрирано ромско население за това, че се изготвят списъци с имена на лица, за това да гласуват за определен кандидат. Схемите са опрощаване на задължения, както и предлагане на пари за гласуване за определена партия и определен кандидат с преференция".

Ръководителят на Районната прокуратура Мария Маркова: "Към настоящия момент са събрани като веществени доказателства намерените списъци с имена, за които са налице данни, че точно тези лица, на тях ще им бъдат предлагани съответните финансови възнаграждения".

Полицията не разполага с информация за коя партия или кандидат са купувани гласовете.

Полицейската операция ще продължи през целия ден.
По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна