Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикатът на железничарите към КНСБ поиска оставката на ръководството на НКЖИ

Снимка: БНР

Синдикатът на железничарите към КНСБ поиска оставката на ръководството на Националната компания "Железопътна инфраструктура". В декларация до служебния министър на транспорта Георги Гвоздейков синдикатът изразява недоволство от преговорите за нов колективен трудов договор и обвинява ръководството на държавната компания в некомпетентност и в неадекватни действия.

От транспортното министерството заявиха за БНР, че ще ще направят проверка по случая, както и ще се запознаят подробно с исканията на синдикатите.

В декларацията си от синдиката на железничарите посочват, че в хода на преговорите за подписването на колективния трудов договор в Националната компания "Железопътна инфраструктура" са установили липса на желание и възможности в ръководството на държавното предприятие за ясно формулиране на проблемите и търсене на възможности за решаването им.

От Координационния съвет на КНСБ заявяват, че не виждат смисъл от подписването на договор с предлаганите от работодателя условия и параметри, което би довело до задълбочаване на проблемите. Според синдикалистите основните проблеми, заради които те търсят намесата на служебния министър на транспорта Георги Гвоздейков, са ниското заплащане, постоянна работа в намален състав и увеличаващия се извънреден труд.

В декларацията се подчертава, че заплащането не съответства на сложността и отговорността на влагания труд и това води до постоянен отлив на персонал - основно на млади и квалифицирани кадри.

Синдикалистите подчертават още, че следствие на непрофесионалното ръководство от страна на държавното предприятие на експлоатационните процеси е и усложнената експлоатационна обстановка и че това състояние създава и предпоставки за влошаване и застрашаване на безопасността на превозите, се казва още в декларацията.

Според синдикалистите ярък пример е настоящата ситуация в жп възел София и провокираните от това реакции на клиентите на националната компания.


По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна