Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сръбският премиер Милош Вучевич изрази подкрепа за Украйна

Министър-председателят на Сърбия Милош Вучевич (вляво) и министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба - Белград, 13 май 2024
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пред гостуващия в Белград украински външен министър Дмитро Кулеба новият премиер на Сърбия Милош Вучевич е изразил подкрепа за Украйна, но не и готовност Сърбия да подкрепи санкции срещу Русия, предаде "Ройтерс". 

Агенцията цитира изявление на Вучевич, в което се казва, че Белград е отворен за приятелски дискусии по всички въпроси на всички нива, и че Сърбия е ангажирана със зачитането на международното право и териториалната цялост на Украйна.

"Сърбия се ангажира да зачита международното право и териториалната цялост на държавите-членки на ООН, включително Украйна. Ние сме отворени за приятелски дискусии по всички въпроси и на всички нива", посочи Вучевич.

Белград признава Украйна в нейната цялост, включително териториите, окупирани от руските сили, докато Киев отказва да признае независимостта на Косово, което обяви независимост от Сърбия през 2008 г., напомня Ройтерс. От 2022 г. насам Сърбия прие украински бежанци, изпрати хуманитарна помощ на Украйна и обеща помощ в нейните усилия за следвоенно възстановяване.

Кулеба се срещна и с президента на Сърбия Александър Вучич, съобщи агенция Танюг.

"Много добър и коректен разговор с министъра на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба. Обсъдихме и се договорихме за подобряване на двустранните отношения, с особено желание скоро да организираме икономически форум между бизнесмените на двете страни", заяви Вучич.

Президентът на Сърбия Александър Вучич (вдясно) и министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба

Той съобщи, че посланикът на Сърбия в кратък период от време ще се върне към задълженията си в Киев.

"Обсъдихме и европейския път на двете страни и спешната необходимост от установяване на мир. Посочих на министър Кулеба и проблемите, пред които е изправена Сърбия, особено в международен план", заяви сръбският президент.

Ройтерс отбелязва, че президентът на Сърбия Александър Вучич се опитва да намери баланс между кандидатурата на страната за Европейския съюз и традиционните ѝ връзки с Русия и Китай. Подкрепата за Русия е силна сред сръбското население, резултат от исторически религиозни, политически и военни връзки. Проруско съдържание се разпространява широко в социалните медии, отбелязва още агенцията.

Междувременно, на конференция за психично здраве в Белград съпругата на украинския президент Володимир Зеленски - Олена Зеленска каза, че 77% от украинците изпитват психически стрес поради войната.

"Нашата работа е да осигурим поколение победители, не само на бойното поле, но и на бойното поле на собственото ни психическо благополучие", каза тя на събитието, на което беше домакин заедно с първата дама на Сърбия Тамара Вучич. 

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени