Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От КНСБ искат спешна среща с премиера за новия колективен договор в сектор "Здравеопазване"

2
Пламен Димитров
Снимка: БТА

От КНСБ ще искат спешна среща с премиера, за да разговарят за новия колективен договор в сектор "Здравеопазване". Това коментира във Варна лидерът на КНСБ Пламен Димитров, който се срещна с кмета на града Благомир Коцев и с работодатели и работници от местни фирми. Той посочи, че е притеснителен фактът, че се бойкотират преговорите от работодателските организации. 

"Този прецедент показва, че не само не вървим към едно устойчиво транспониране на директивата за минимална работна заплата и насърчаване на колективно трудово договаряне, а в обратната посока. Държавата има функция и тя трябва да си влезе във функцията", каза Димитров.

Заплатите в България трябва да растат с 12-15 процента, в някои браншове те вече са увеличени, в БДЖ например процентите са 19,8, посочи още синдикалният лидер.

Димитров каза, че в електроразпределителното дружество във Варна заплатите изостават с 10 процента от инфлацията, а в летище Варна те дори изпреварват инфлацията - увеличението е с 32-33 процента за 30 месеца. 

Заради рецесията в Германия, посочи Пламен Димитров, поръчките намаляват, в Старозагорска област са уволнени 130 души, в Пловдив с 50 процента е съкратен персоналът в завода за велосипеди.

По този повод от КНСБ искат промени в Кодекса на труда и въвеждането на общ механизъм за подкрепа на фирмите с намалени поръчки. 

Даниела Стойнова с репортаж от брифинга на Пламен Димитров и проблемите с колективните трудови договори в здравеопазването:


По публикацията работи: Елисавета Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна