Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пенсиите се вдигат с 11%, потвърди на специален брифинг служебният премиер

Служебният премиер Димитър Главчев и служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов (вдясно) дадоха брифинг в МС - 13 май 2024 г.
Снимка: БГНЕС

Пенсиите ще се увеличат от първи юли с 11 процента, това обяви служебният премиер Димитър Главчев на специален брифинг тази вечер. Той призова пенсионерите да са спокойни:

"Да внесем успокоение сред хората, които имат право да получат пенсии, че ще ги получат в размер на увеличение 11%, а не по правилото по чл. 100  от Кодекса за социално осигуряване. И да ви призная  - никога не е стояло пред нас да се колебаем какво да направим.

Не знам откъде излязоха всички тези спекулации, но, така или иначе, утре на Надзорен съвет на Националния осигурителен институт представителите на изпълнителната власт ще подкрепят предложението, което ще направи социалният министър, за 11-процентно увеличение".

Социалният министър Ивайло Иванов беше категоричен, че 11-процентното увеличение на пенсиите е финансово обезпечено, то е разписано в бюджета на Държавното обществено осигуряване:

"През 2021 година по същия начин - след изчислението по Швейцарското правило, беше изчислено, че увеличението трябва да е в размер на 4,8%. Тогава, пак по предложение на тогавашния социален министър, тъй като в бюджета бяха заложени 5%, бяха увеличени пенсиите с 5%, така че това не е прецедент. Надзорният съвет е органът, който определя процента и размера, така че няма прецедент, правено е и преди."

В коментар за позицията си за Република Северна Македония от тази сутрин , премиерът Главчев обяви, че тя е последователна. Поводът е церемонията, на която новият президент на РСМ не назова страната си с конституционното ѝ име .
Главчев коментира:

равилата важат за всички кандидат-членове на която и да е организация, тука става въпрос, разбира се, за Европейския съюз. Който иска да става член на Европейския съюз, трябва да се съобразява с изискванията на останалите държави членки. И това е позицията. 

Знаете обаче, от друга страна, че през 2017 година ние сключихме Договор за добросъседство с Република Северна Македония и сме последователни в подкрепата за нейната европейска перспектива.

И не само нейната, а на всички държави от Западните Балкани, но условието остава същото - ако някой иска да се присъединява, трябва да спазва правилата."
По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна