Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германски съд определи за правилно поставянето под наблюдение на "Алтернатива за Германия"

Снимка: Ройтерс

Федералната служба за защита на Конституцията - германското вътрешно разузнаване, с право е поставила крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" под наблюдение заради подозрения в екстремизъм. Това постанови днес административният съд в Мюнстер и отхвърли жалба на опозиционната партия.

С решението на съда в Мюнстер днес беше потвърдено и решение от 2020 г. на съда на по-нисша инстанция в Кьолн. То потвърждава, че има причини "Алтернатива за Германия" е подозирана в екстремизъм и това дава право на разузнаването да продължи да наблюдава партията.

Това решение обаче не означава, че в партията има доказан случай на десен екстремизъм. "Алтернатива за Германия" отхвърля тези обвинения и твърди, че те са политически опит за дискредитиране на партията.

Решението все още не е окончателно. Въпреки че не бе допуснато обжалване на настоящото съдебно решение, "Алтернатива за Германия" може да подаде молба за одобрение до Федералния административен съд в Лайпциг.

Съдилищата не взимат политически решения, дори ако решенията им оказват влияние върху политиката, се казва в днешното решение.

Федералният закон за защита на Конституцията дава на разузнаването правомощия да наблюдава дадена партия, ако има фактически данни за "противоконституционни мисли, начинания и действия", но тези правомощия не само ограничени, подчерта съдът.

Службата за защита на Конституцията трябва да можем да представим във всеки един момент достатъчно основание.

"Демокрацията не е беззъб тигър, но за да остане с метафората, "демокрацията хапе, когато е необходимо". Това заяви днес председателят на съда.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени