Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОПЕК продължава да очаква стабилно нарастване на потребление на петрол през 2024 г.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В последния си месечен доклад Организацията на страните износителки на петрол заяви, че световното търсене на петрол ще нарасне с 2,2 милиона барела на ден през 2024 г. Това е малко под прогнозата от април за нарастване на потреблението с 2,25 млн. барела.

ОПЕК отбелязва, че имаше някои незначителни възходящи корекции на данните за първото тримесечие на 2024 г., включително лека възходяща корекция на данните на ОИСР за Америка и Китай поради по-добро от очакваното представяне на търсенето на петрол през първите месеци на годината. Това увеличение обаче беше компенсирано от низходяща ревизия за Близкия изток през второто и третото тримесечие на 2024 г. поради очаквания лек спад на потреблението през тези две тримесечия.

За 2025 г. ОПЕК очаква повишаване на петролното търсене с 1,8 млн. барел на ден, без промяна спрямо априлската прогноза.

Организацията на страните износителки на петрол остави непроменена и прогнозата си за глобален икономически растеж през 2024 г. с 2,8%. За 2025 г. се очаква икономическият растеж да се подобри слабо до 2,9% - също без промяна спрямо априлския доклад.

Очаква се растежът на брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ да се ускори до 2,2% през 2024 г., което е с 0,1 процентни пункта повече от предишната оценка на ОПЕК, след което да се забави до 1,9% през 2025 г. (при прогноза през април за по-рязко забавяне на растежа до 1,7%).

Перспективите за растеж на БВП на еврозоната останаха непроменени - слаба икономическа експанзия от 0,5% през тази и от 1,2% през 2025 г.

Прогнозата за икономическия растеж на Китай също остана същата -  4,8% за 2024 г. и 4,6% за следващата година.

Икономиката на Русия пък се очаква да нарасне с 2,3% тази година (възходяща ревизия от предишната оценка за експанзия с 2%) и с 1,4% през 2025 г. (без промяна спрямо априлската прогноза на ОПЕК).

ОПЕК подчерта в доклада си, че "въпреки определени рискове в низходяща посока", от началото на годината се наблюдава продължителен импулс, който може да постави основата за положителен икономически растеж от тази година нататък, тъй като централните банки в САЩ, еврозоната и Великобритания се очаква да смекчат своите парични политики (да понижат лихвите). Китай и Индия пък се очаква да видят по-стабилна траектория на растеж през тази година.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна