Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-силно от очакваното нарастване на производствените цени в САЩ през април

Цените на производител в САЩ нараснаха през април по-силно от очакваното спрямо предходния месец и се повишиха на годишна база най-силно от април 2023 г. насам, показват официалните данни на Бюрото по трудова статистика на страната, които сякаш потвърждават опасенията за по-устойчива инфлация, която да забави във времето първото намаляване на лихвите от страна на Федералния резерв.

Индексът на производствените цени (PPI) се повиши през април с 0,5% спрямо март, когато се понижи с 0,1% (низходяща ревизия от предишна оценка за увеличение с 0,2%), докато осреднените пазарни очаквания бяха за по-слаб растеж с 0,3 на сто.

Основна причина за по-силно повишение на производствената инфлация оказва нарастване на цените в сферата на услугите с 0,6% на месечна база (най-силен ръст от юли 2023 г.). Цените също така се повишиха при производството на машини и оборудване, търговия на едро, услуги за жилищни недвижими имоти, продажба на автомобили на дребно, наеми и превоз на товари с камиони. Разходите за стоки се увеличиха с 0,4% след спад с 0,2% през март, като почти три четвърти от повишението се дължи на ръст на цените на бензина с 5,4 на сто. Разходите за дизелово гориво, електроенергия и цветни метали също се повишиха.

Спрямо година по-рано, цените на производител през април се повишиха с 2,2%, потвърждавайки очакванията, но след по-слаб нарастване с 1,8% през март. Това е най-силното нарастване на индекса PPI на годишна база от април 2023 г. насам.

Графика на индекса PPI (на годишна база)


Изключвайки цените на храни и енергия, производствената инфлация се повиши през април с 0,5% на месечна база и с 2,4% спрямо година по-рано.

Днешните по-високи от очакваното данни за месечните цени на производител са факт преди очакваните с голям интерес утрешни данни за потребителската инфлация в САЩ през април.

След данните за по-високия PPI, търговците на паричния пазар намалиха леко залозите, че Фед на САЩ ще предприеме първо намаление на лихвите през септември, оценявайки тази вероятност на около 60% спрямо 64% преди доклада за производствените цени.

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна