Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неваксинираните деца не са голяма бройка

д-р Любен Колев

До 2-годишната възраст на детето се прави основният ваксинационен курс. Ако родителите откажат поставянето на ваксини, то подрастващите са застрашени не само от коклюш, но и от всички останали заболявания, за които има ваксина. Това предупреждение отправи д-р Любен Колев, секретар на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в Стара Загора. Педиатърът каза, че в неговата практика има четири-пет семейства, които са отказали детето им да бъде ваксинирано.

Той заяви, че родителите могат да откажат ваксинация, като се изготвят амбулаторен лист и декларация. В двата документа родителят поставя подписа си за отказ, след което те се депозират в РЗИ. При подобни случаи се уведомява и Агенцията за закрила на детето, а властите могат да наложат административни санкции. Глобите започват от 50 лева. 

Д-р Колев си спомня, че преди години се е сблъсквал с отказ от ваксинация от страна на ромските общности заради страх от стерилитет. 

Неваксинираните се разболяват и култивират в себе си микроорганизми, които може да са устойчиви на имунитет, създаден чрез ваксина, подчерта специалистът. И добави:

"Неваксинираните поради антиваксърството деца не са толкова голяма бройка. Огромният брой ваксинирани около тях ги пазят от заболявания".
Има ли право общопрактикуващ лекар да откаже да запише пациент, който е против ваксините? Чуйте повече в звуковия файл.






По публикацията работи: Таня Балабанова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна