Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

MAE понижи прогнозата си за търсенето на петрол през 2024 г.

Международна енергийна агенция

Международната агенция по енергетика (МАЕ) понижи прогнозата си за растежа на петролното търсене през 2024 г. с около 140 000 барела на ден до 1,1 млн. барела дневно (при предишна прогноза за 1,2 млн.), позовавайки се на по-слабото от очакваното потребление на важната енергийна суровина в страните членки на ОИСР, съобщава Ройтерс.

В редовния си месечен петролен доклад МАЕ заяви, че по-ниската прогноза за 2024 г. е свързана със слабата промишлена активност и меката зима, която намали потреблението на газьола за отопление, особено в Европа, където в същото време спадащият дял на дизеловите автомобили вече подбива потреблението.

"В съчетание със слабите доставки на дизел в Съединените щати в началото на годината, това беше достатъчно, за да върне търсенето на петрол в рамките на ОИСР през първото тримесечие отново към свиване", каза агенцията, отбелязвайки обаче, че спадът в ОИСР беше донякъде компенсиран от устойчиво търсене извън ОИСР, водено от Китай.

Въпреки че икономическите перспективи за глобалното търсене се подобриха от края на миналата година насам, все още устойчивата относително висока инфлация в големите западни икономики накара инвеститорите да парират част от очакванията си за скорошно намаляване на лихвените проценти от централните банки, и по-специално от Федералния резерв, отбеляза МАЕ в своя доклад.

Високите разходи по заемите, които са в сила от месеци в САЩ и Европа, забавят икономическия растеж и респективното търсенето на петрол.

В същото време МАЕ очаква растежът при потреблението на петрол да се засили слабо през 2025 г. до 1,2 млн. барела на ден (от 1,1 млн. барела на ден предишна прогноза).

От страна на предлагането, световното предлагане на петрол се очаква да нарасне през 2024 г. с 580 хил. барела до 102,7 млн. барела на ден, след което да се увеличи с 1,8 млн. барела на ден през 2025 г.

Дори ако доброволните производствени съкращения в рамките на ОПЕК + останат в сила, световното предлагане на петрол може да скочи с 1,8 милиона барела на ден през 2025 г. в сравнение с тазгодишното увеличение от 580 000 барела на ден, до голяма степен благодарение на растежа на добива извън ОПЕК +, прогнозира агенцията.

Прогнозите на МАЕ се различат доста от направените ден по-рано от ОПЕК, според които картелът продължава да очаква, че световното търсене на петрол ще нарасне с 2,2 млн. барела на ден през 2024 г. и с 1,85 млн. барела на ден през 2025 г.

Разликата между прогнозите е за 1,15 млн. барела на ден, което се равнява на около 1% от световното петролно потребление.

Разминаващите се прогнози на МАЕ, която представлява индустриализираните страни, и ОПЕК, изпращат различни сигнали за състоянието на петролния пазар през 2024 г. и, в по-дългосрочен план, за скоростта на прехода на света към по-чисти горива.

Следващата година пазарът изглежда ще бъде по-балансиран като цяло с нарастване на предлагането извън ОПЕК, прогнозира МАЕ.

МАЕ и ОПЕК също така се различават по отношение на перспективите за търсенето на петрол в средносрочен и дългосрочен план.

МАЕ очаква пикът на търсенето на петрол да бъде достигнат до 2030 г., докато ОПЕК смята, че използването на петрол ще продължи да расте през следващите две десетилетия и не прогнозира достигането на пик през този период.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна