Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От НСО заявяват, че оказват пълно съдействие на следствието за катастрофата край Аксаково

Автор:
Снимка: БТА

От Националната служба за охрана заявяват в съобщение до медиите, че оказват пълно съдействие на компетентните органи по воденото във връзка с катастрофата край Аксаково следствие. 

Националната служба за охрана призовава към въздържание от разпространение на спекулативни, непроверени и необективни хипотези,  докато компетентните институции не приключат работата си.

От НСО поднасят дълбоки съболезнования на семейството и близките на загиналия при катастрофата водач и изразяват надежда скорошно възстановяване на неговата съпруга, се казва още в съобщението. 

Военно-окръжната прокуратура в Сливен е изискала записи от охранителни камери и справка относно движението на двата автомобила, участвали във вчерашния пътен инцидент при Аксаково.

Експертиза трябва да установи дали колата на НСО, която е превозвала бившият премиер Кирил Петков, се е движила с превишена скорост при сблъсъка. 

"От това Т-образно кръстовище, което е било отдясно в посоката на движението на служебния автомобил на НСО. Два автомобила е имало на това кръстовище - първият е бил джип, който се опитваме да установим. 

Той е преминал пред колата на НСО, направил е ляв завой и е продължил посока към Аксаковска панорама, и непосредствено след него е тръгвал този, вторият автомобил марка "Ауди".

Изненадващо е излязъл пред него на кръстовището. Привлекли сме лице - експерт за техническа помощ, който е много опитен. Работили сме с него и по други дела.

Назначили сме автотехническа експертиза, съдебна такава. Това е един от въпросите, който сме задали на експерта. Точно мястото на удара къде е станал, с каква скорост непосредствено при сблъсъка се е движил единият, другият автомобил, и експертът работи в момента", заяви за БНР Данчо Славов от военната прокуратура, която разследва инцидента при Аксаково.

По случая вече са разпитани четиримата пътници в автомобила на НСО, предстоят и още разпити. 

При инцидента тежко пострада и 58-годишна жена, съпруга на починалия шофьор, която се намира в реанимацията на варненската болница "Св. Анна", в стабилно, но тежко състояние.

Д-р Валентин Власаков, началник на Отделението по анестезиология и интензивно лечение в здравното заведение, посочи, че състоянието на жената се стабилизира.

Извършени са ѝ две операции, но все още е в реанимацията на командно дишане. Доктор Власаков посочи, че към момента прогнозата за състоянието е оптимистична, но със сигурност може да се каже дали тя ще бъде без опасност за живота до няколко дни.

До момента е установено по безспорен начин, че другият автомобил, а не този на НСО, в който е пътувал Кирил Петков, е отнел предимство. Експертиза ще покаже скоростта на колите. Това коментира в Казанлък  министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.
Министър Стоянов отказа да коментира подробности около катастрофата: "Образувано е производство, което се наблюдава под надзора на Военна прокуратура. Считам, че всичко ще бъде изяснено в рамките на разследването, включително и скоростта, за която в момента, така, доста се говори". 
Калин Стоянов направи уточнение, че Кирил Петков има право да ползва охрана на НСО като бивш премиер за срок от четири години. 

Вътрешният министър благодари на полицаите за акцията по извеждането на барикадиралия се техен колега в Пловдив. Той допълни, че мъжът е бил убеден да се предаде след над 10 часа преговори:

"В продължение на повече от 10 часа водени тежки разговори с лицето същият се предава, задържан е без да се използва физическа сила и помощни средства", посочи Стоянов.

Стоянов присъства на тържествената клетва на курсисти към Академията на МВР в Казанлък. 
По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени