Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историческия трактат на Петър Богдан представят в президентството на 21 май

Снимката е илюстративна
Снимка: Златина Йовкова

Историческият трактат, посветен на България - "За древността на бащината земя и за българските дела" на Петър Богдан - ще бъде представен в сградата на Президентството на 21 май, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Трудът, написан на латински език, е завършен 1667 година и е един от най-ценните български писмени паметници.

Архиепископ Петър Богдан Бакшев е автор на най-старата история на България, написана преди повече от 350 години. В 200 страници ръкописът разглежда християнското минало и настояще на българските земи и има за цел да привлече подкрепата на тогавашна католическа Европа за освобождението на България от османска власт.

Репродукцията ще бъде показана за първи път пред българската публика в сряда в навечерието на 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. България получава историческия труд като дарение по инициатива на българския държавен глава и със съдействието на властите в Италия, на ръководството на Галерии „Естенси“ и на община Модена. 

Дълго време в научните среди се смята, че трактатът е загубен във времето и до нас не е достигнал негов екземпляр. През 70-те години на миналия век проф. Божидар Димитров открива единични страници от негов редактиран препис в библиотеката на Ватикана. Единственият, известен до момента екземпляр, е издирен от проф. Лилия Илиева преди 7 години. Той е част от богатата колекция на маркиз Кампори, завещана на Библиотека „Естенси Университария“ в град Модена, където се съхранява от 1887 г. до днес.

Под патронажа на президента Националният археологически институт с музей при Българската академия на науките ще представи репродукцията на историческия труд на Петър Богдан на 21 май. Ценителите могат да видят трактата в централната зала на музея от 22 май до 22 септември тази година.

По публикацията работи: Антония Чорева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени