Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Върховният съд на ООН изслушва отговора на Израел на обвиненията на Южна Африка за геноцид в Газа

Съдиите влизат в Международния съд в Хага, Нидерландия, 16 май 2024 г.
Снимка: АП/БТА

Върховният съд на ООН изслушва отговора на Израел на обвиненията на Южна Африка, че нападението срещу град Рафах е ескалация на кампанията за геноцид в Газа. Израел твърди, че офанзивата е ключова за победата над "Хамас".

В отговора се посочва, че пред съда в Хага са представени неверни и пристрастни твърдения, базирани на източници на палестинската групировка.

Само след унищожаването на военната крепост на "Хамас" в Рафах палестинците ще бъдат освободени от хватката на убийствения терористичен режим - така заместник-главният прокурор на Израел Гилад Ноам представи пред Международния наказателен съд становището на страната му по обвиненията на Южна Африка за извършван геноцид над палестинците в Газа. Според Тел Авив искът изкривява реалността.

Това е вторият ден от изслушванията в Международния съд. Южна Африка заяви вчера, че Израел трябва да спре военната си кампания в Газа, като посочи, че въпросът е с изключителна спешност - включително в Рафах, където повече от един милион разселени палестинци са потърсили убежище.

Броят на убитите палестинци от началото на конфликта в ивицата днес надхвърли 35 300.
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени