Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

8 страни от ЕС постигнаха съгласие за необходимостта от преоценка на ситуацията в Сирия

Снимка: Пресслужба на правителството на Кипър

Осем страни членки на ЕС от първа линия на миграционните потоци и от Централна Европа приеха обща позиция за миграцията на министерска среща днес в Никозия. Те постигнаха съгласие за необходимостта от преоценка на ситуацията в Сирия с оглед предоставянето на международна закрила на нейните граждани, бе подчертано в приетата от тях съвместна декларация.

Сирия, Ливан и необходимостта от по-ефективно управление на миграционните потоци от тях към ЕС са сред 7-те основни точки, по които се споразумяха участващите в срещата държави. Това са Австрия, Чехия, Кипър, Дания, Гърция, Италия, Малта и Полша. Те се обединиха около позицията, че казусът със Сирия излиза на преден план в миграционната политика на ЕС поради геополитическата динамика в региона.

Дискусията днес за преразглеждане на ситуацията в Сирия представлява важна стъпка напред и може да доведе до по-широко обсъждане на предоставянето на убежище на нейни граждани, бе посочено в общото изявление. 

Министрите се обявиха и за засилване на подкрепата за трети държави, за да се ограничат незаконните пристигания на мигранти от тях. Европейската помощ за Ливан трябва да бъде допълнително разширена, за да се намали рискът от още по-големи потоци от него към ЕС, бе заявено на срещата. 

В Никозия осемте страни членки се ангажираха за засилен колективен отговор за справяне с незаконната имиграция. 

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени