Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър регистрира в ЕС местна розова вода като защитен продукт

Снимка: Бранислава Бобанац, БНР

Кипър ще регистрира в Европейския съюз местна розова вода като продукт със "защитено географско указание", съобщи министърът на земеделието и развитието на селските райони Мария Панайоту. Днес и утре в кипърската "розова долина" се провежда 16-ото издание на Фестивала на розата.

Досието на "Розова вода от Агрос" – селото в планината Тродос, което е център на кипърското розопроизводство, в момента се оценява и се очаква успешната му европейска регистрация, обяви земеделският министър Мария Панайоту.

Това е вторият продукт от региона, който се бори за такова признание. "Сладко от рози от Агрос" беше регистрирано като "защитено географско указание" през 2016 г.

Розово масло, ликьор и сладкарски изделия, приготвени с обработването на рози, са традиционни за района.

Една от целите на правителството е подкрепата за местните производители и насърчаването на инвестициите в качествените и уникални кипърски селскостопански изделия, подчерта министър Панайоту.

Тя уточни, че в рамките на Стратегическия план на Общата селскостопанска политика 2023-2027 г. е предвидена финансова помощ за отглеждането на рози, производството на продукти от тях, създаването и модернизирането на преработвателни предприятия.

Тези дейности ще допринесат за съживяването на планинските региони в страната и повишаването на качеството на живот в тях, каза министърът. Днес и утре в село Агрос се провежда 16-тият Фестивал на розата.

Той предлага на посетителите участие в бране на рози, наблюдение на дестилационния процес, много музикални и танцови забавления.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна