Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мохамад Мохбер ще е временен президент на Иран

Мохамад Мохбер
Снимка: Ройтерс

Първият вицепрезидент на Иран Мохамад Мохбер ще поеме временно функциите на президента Ебрахим Раиси, който загина при катастрофа с хеликоптер заедно с външния министър Хосейн Амир Абдолахиан и всички останали на борда. Иранските власти увериха, че няма да има сътресения в управлението. В страната е обявен петдневен траур.

От Европейския съюз изразиха съболезнования на Техеран.

Няма оцелели на борда на катастрофиралия хеликоптер, който е напълно изгорял. Това беше установено след продължително издирване в провинция Източен Азербайджан, където вчера стана инцидентът.

Десетки екипи работиха на терен от вчера, но работата им е беше затруднена от лошото време - дъжд и гъста мъгла.  Рано тази сутрин те успяха да открият мястото на катастрофата с помощта на ирански дронове, съобщи държавната телевизия.

Президентът Ебрахим Раиси и външният министър Хосейн Амир Абдолахиан са били сред деветимата души в хеликоптера.

Делегацията се е връщала от церемония и среща с президента на Азербайджан, като останалите две машини от кортежа са стигнали до Табриз, както е било планирано.

Иранският кабинет се събра на втора спешна среща за по-малко от 24 часа. Първият вицепрезидент Мохамад Мохбер вече председателства заседание снощи, след като стана ясно, че хеликоптерът е изчезнал от радарите.

От правителството увериха, че гибелта на президента Раиси няма да предизвика проблеми в в управлението. Изявление в същия дух по-рано направи върховният лидер аятолах Али Хаменей.

В срок от 50 дни в Иран трябва да има нови избори. 63-годишният Ебрахим Раиси беше избран за президент през 2021 г. Спечели с 62% като водещ кандидат на политическите хардлайнери, предпочитан и от Хаменей.  Беше критикуван за потискане на гражданските права и острата икономическа криза в Иран. Мандатът му изтичаше догодина.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна