Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредно заседание в Московски съд по дело срещу театралките Беркович и Петрейчук

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Москва се състоя поредното заседание по делото за оправдание на тероризма срещу режисьора Евгения Беркович и драматурга Светлана Петрийчук.

Беркович и Петрейчук не се признаха за виновни по обвиненията в оправдаване на тероризма в първия ден от процеса срещу тях за постановката на наградена пиеса,  съобщи днес независимата руска медия "Медиазона", цитирана от Ройтерс.

Режисьорката Беркович и драматургът Петрийчук бяха арестувани през май миналата година за постановката на "Финист, храбрият сокол", който разказва историята на руски жени, омъжили се за бойци от "Ислямска държава".

Случаят се превърна във фокус на внимание на на колеги художници, защитници на правата на човека и активисти за свобода на словото, като отворено писмо в тяхна подкрепа събра над 16 000 подписа.

Руският филмов режисьор Кирил Серебренников използва появата си на филмовия фестивал в Кан в понеделник, за да протестира срещу съдебния процес.

"Поставих представлението, за да предотвратя тероризма", заяви в съдебната зала 39-годишната Беркович. По отношение на терористите тя каза: "Нямам нищо освен осъждане и отвращение".

44-годишната Петрийчук повтори думите на Беркович и отрече каквато и да е вина.

"Малко вероятно е ислямските радикали да използват модерния театър, за да популяризират своите идеи, защото те някак си забраняват тези видове изкуство", каза тя, според информацията на "Медиазона", цитиран от Ройтерс.

Миналия месец двете бяха добавени към официалния списък на Русия с "терористи и екстремисти", присъединявайки се към много хиляди хора и организации.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна