Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Производители от Айтоско:

Късните череши - дребни, с цени между 3 и 4 лева за килограм

| обновено на 21.05.24 в 13:17
Череши

Пазарни цени между 3 и 4 лева за килограм за късните череши очакват производители от Айтоско. Изкупните цени са двойно по-ниски. В района отчитат слаба реколта, с дребен плод.  Основната причина, според Панайот Которов от земеделска кооперация „Единство“, е сушата. По-късните дъждове не са помогнали съществено, дори при ранните череши са нанесли поражения.

„Ранната череша се напука от дъждовете. Цените им тръгнаха от 8 лева, сега са на 4 лева изкупна цена. За късната череша още не можем да кажем твърди цени, защото хората, които берат, сега са още на розата, а купувачите не са определили цени. Ние продаваме на промишлеността“.

Очакванията на производителите са за изкупни цени от 1,50 -1,60 лв за килограм за нуждите на промишлеността. При това положение на пазара цените на черешите ще стигнат по 3-4 лева, коментират от бранша.

Оттам отчитат и друга тенденция – за постоянно намаляване на площите с череши у нас. Изкореняват ги, защото производителите не могат да си покрият разходите, обяснява Панайот Которов.

Добре се развиват засега посевите с пшеница, казват от земеделската кооперация. Очакванията са обаче за рекордно ниски изкупни цени – под 30 ст. за кг заради вноса от чужбина, което притеснява производителите. 

Повече чуйте в звуковия файл:
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна