Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акция на полицията за колани в автобусите и камионите

Снимка: Министерство на вътрешните работи

Засилени проверки на тежкотоварни автомобили и автобуси по пътищата се провеждат в страната до края на годината. Акцията на МВР и Автомобилната администрация е започнала преди месец. В рамките й вече има и много санкционирани.

Неизползването на обезопасителни колани е сред най-честите нарушения, което установяват от полицията. Това обясни главен инспектор Иво Писанов от отдел "Пътна полиция".

"В хода на операцията участие взимат и представители на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", Агенция "Пътна инфраструктура", Агенция "Митници", Национална агенция за приходите и Главна инспекция по труда", каза той.

При операцията основно ще бъдат проверявани товарните автомобили и автобусите, както и леките коли. Ще се проверява изправността на автомобилите, редовността на водачите, ще се проверява и за спазване на Закона за движение по пътищата, като целта е ограничаване на предпоставките за пътни произшествия.

От своя страна Борислав Муеров, директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" отбеляза, че при проверката на тежкотоварните автомобили и автобусите най-честите нарушения са следните: "Техническа неизправност, условията, които са за обем и размери на пътните превозни средства и по Закона за автомобилните превози, най-вече тахографските измервания".

По публикацията работи: Антония Чорева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна