Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва съдебен процес за опит за държавен преврат в Германия

Хайнрих XIII Принц Ройс в съдебната зала, 21 май 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-важният от трите съдебни процеса срещу групата заговорници около Хайнрих XIII принц Ройс започва днес във Франкфурт. Девет души от радикалната групировка "Райхсбюргери" ще отговарят по обвинение в опит за държавен преврат.

Най-важният от трите съдебни процеса срещу групата заговорници около принц Хайнрих XIII Ройс започва днес във Франкфурт. Девет души от радикалната групировка "Райхсбюргери" ще отговарят по обвинение в опит за държавен преврат.

Федералната прокуратура е повдигнала обвинения на общо 26 души. Те са обвинени, че са искали да вземат властта в Германия с помощта на чуждестранни войски. Хамбургският предприемач на недвижими имоти Ройс е трябвало да стане държавен глава.

Според обвинителния акт по време на планирания преврат е трябвало да бъдат убити и политически опоненти. Според наказателното право обвинението е в "подготовка на крайно предателско начинание" и създаване на "терористична организация". Почти всички обвиняеми са арестувани през февруари 2022 г. и се намират в ареста.

Във Франкфурт са повдигнати обвинения на членовете на ръководната група, известна като съвет на групата. Освен Ройс, сред тях е и бившият депутат от крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" Биргит Малсак-Винкеман, която след преврата трябваше да стане министър на правосъдието. Рюдигер фон Пескаторе, бивш подполковник от Бундесвера, също е подсъдим във Франкфурт като ръководител на военното звено на групата.

Трети процес ще започне на 18 юни във Висшия областен съд в Мюнхен. Останалите осем обвиняеми ще бъдат съдени в Мюнхен, включително астроложката от Хепенхайм Рут Лайдинг.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна