Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Администрацията на Байдън с мерки за намаляване цените на бензина

Снимка: Белия дом / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Администрацията на американския президент Джо Байдън освобождава около 1 милион барела бензин от резерва, за да намали цените на бензина в страната. 

Министърът на енергетиката Дженифър Гранхолм каза, че това е "стратегическо освобождаване от резерва" между Деня на паметта и националния празник 4-ти юли. 

Според Гранхолм администрацията е "фокусирана върху понижаването на цените за американските семейства, особено когато тръгват на път за летния сезон". 

Анализатори обаче смятат, че това количество няма да окаже съществено влияние върху цените, тъй като съставлява малка част от потреблението на бензин в страната, но поддръжката на резерва, създаден след урагана "Санди", струва около 19 млн. долара годишно и вероятно целта е той да бъде продаден и затворен. 

По данни на американския автомобилен институт, цените на бензина в момента са около 3,60 долара за галон и всъщност са малко по-ниски спрямо предишните седмици, но всеизвестно е, че цените на бензина се влияят от много фактори и най-често от политиката. В години на избори - още повече. 

Байдън направи подобен ход и през 2022 г., след началото на конфликта Русия - Украйна, когато бяха междинните избори. Според републиканците президентът демократ тогава използва за своите политически цели петролния резерв. 

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна