Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавният глава участва в представянето на изложбата "Атон в рисунки и фотографии" в Рим

Държавният глава Румен Радев (първи вляво) участва в представянето на изложбата "Атон в рисунки и фотографии" в Папския латерански университет в италианската столица - 22 май 2024 г.
Снимка: БТА

Президентът Румен Радев е на посещение в Италия днес и утре. Държавният глава ръководи българската делегация, която по традиция е приемана на аудиенция във Ватикана от главата на Римокатолическата църква по повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май. 

Посещението на българския държавен глава в Рим започна с общо събитие с колегите му от Италия Серджо Матарела и Гърция Катерина Сакералопулу. Тримата участваха в откриването на офис на Европейската организация за публично право. 

Тя е създадена преди 17 години в Атина, до момента е организирала над 200 образователни дейности и е предоставила помощ на институции в над 70 страни.

Държавният глава присъства на представянето на изложбата "Атон в рисунки и фотографии" в Папския латерански университет в италианската столица. Президентът посочи, че отношенията между православната ни църква, българската държава и Светия престол датират още от 868 г., когато папа Адриан II приема в „Санта Мария Маджоре“ светите братя Кирил и Методий:

"Благославя ги, провъзгласява ги за равноапостоли и освещава носените от тях духовнослужебни книги. Това е наистина един голям знак. И аз виждам, че днешната изложба е едно прекрасно продължение на тези отношения, датиращи от векове. Тази изложба е доказателство, че отношенията между християните са на взаимно уважение, на сътрудничество и на общата мисля да строим свят. Свят, изпълнен с вяра, с надежда и с общи дела за мир, духовно извисяване и благоденствие".


Автори на експозицията са художникът Андрей Янев и проф. Мирослав Дачев. Творбите им потапят публиката в духовните пространства на Света гора, защото както казват самите автори Атон не е географско място, а територия на духа.

В изложбата са включени рисунки и фотографии от над 50-те им поклоннически и изследователски пътувания до Света гора в рамките на две десетилетия.

Големият принос на България към европейската цивилизация е създаването и разпространението на нова книжовност и култура сред всички славянски народи. Това заяви по-късно президентът Румен Радев на прием в посолството ни в Рим по повод 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Президентът се обърна към българската общност в италианската столица с думите:

"Радвам се, че мога да се обърна към вас – представителите на българската общност в Италия и да ви поздравя по случай 24 май - този най-светъл български празник. Неговото честване тук, в Рим, има особена символика и емоционален заряд. Големият принос на България към европейската цивилизация е именно, че нашата страна създаде и разпространи на всички други съветски народи една нова книжовност и култура. Днес това дело продължава с наистина изключително интензивните отношения на сътрудничество и приятелство между Италия и България. Искам да приветствам всички български учители днес, тук, на това събитие, за това, че продължавате святата мисия да възпитавате нашите деца в дух на обич към България". 


Снимка: БТА
Утре президентът Румен Радев и българската делегация ще бъдат приети на аудиенция от папа Франциск, а по-късно ще посетят базиликата "Сан Клементе" в италианската столица, където светите братя Кирил и Методий са служили за първи път на славянски език, както и базиликата "Санта Мария Маджоре", където през IX век папа Адриан II благославя българската азбука.
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна