Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия отбелязва 75 години от приемането на конституцията си

Франк-Валтер Щайнмайер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес Германия отбелязва 75-атата годишнина от приемането на Основния закон на страната. В реч по време на честванията в Берлин германският президент Франк-Валтер Щайнмайер призова всеки гражданин на федералната република да брани демокрацията и законността.

Човешкото достойнство е ненакърнимо. Това гласи член първи на германския Основен закон, приет на този ден преди 75 години. С него Германия затваря страницата на авторитарни режими и изгради една от най-демократичните и социални държави в света.

За честванията в Берлин се събраха всички досегашни канцлери и президенти, които са още живи - сред тях Ангела Меркел, Герхард Шрьодер, бившият федерален президент Йоахим Гаук и ръководителите на петте конституционни органа: федералният президент, председателите на Бундестага, Бундесрата и Федералния конституционен съд.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер похвали Основния закон като "голям подарък" за Германия след националсоциалистическата тирания. "Подарък, който не само трябва да помним, но и който трябва да пазим, съхраняваме и защитаваме в ежедневието на Републиката", заяви Щайнмайер на церемонията:

"В момента в страната ни се надигат сили, които искат да я отслабят и подкопаят, които презират нейните институции и обиждат и унижават нейните представители. Да, нашата демокрация се получи. Но ние знаем, че тя не е гарантирана, а няма кой друг да я защити освен ние самите - от всеки един от нас зависи да има демокрация".

Преди държавната церемония министърът на правосъдието Марко Бушман обясни, че би искал по повод годишнината да се даде повече признание на конституцията и демокрацията в Германия. Критикуването на политиката е част от демокрацията. Но нашата конституция като рамка за политиката е осигурила най-либералната и просперираща държава, която някога сме имали", заяви той.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени