Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

24 май във Варна (снимки)

| обновено на 24.05.24 в 14:58

Празничната програма започна в 10 часа на площад „Св. Св. Кирил и Методий“, където бе издигнато българското знаме.


Отличниците!


 Богата бе фолклорната композиция с участието на над 700 деца от училища, читалища и фолклорни ансамбли.


За първи път бе изпълнен „Танц на буквите“, а в небето по традиция литнаха цветни балони с буквите от българската азбука.


Над 10 000 учители, ученици, деца от детските градини, студенти и дейци на културата, сред които и екипът на Радио Варна, се включиха в празничното шествие по улиците на Варна, посветено на 24 май.


Кметът на града Благомир Коцев, областният управител проф.Андрияна Андреева и свещеници от Варненската и Великопреславска митрополия поведоха шествието под звуците на музиката, изпълнена от представителния духов оркестър на ВМС и духовия оркестър на НУИ "Добри Христов".


 Даниела Стойнова с репортаж от емоцията на празника на българското слово:



Снимки: Румен Сарандев, Димитрина Дончева и Даниела Стойнова

В традиционния парад на местните културни и образователни институции преминаха общо 121 блока на 63 училища и центрове за подкрепа на личностното развитие. В тържествения поход се включиха също 51 детски градини, 5 висши учебни заведения и общ блок на варненските културни дейци.

Финал на шествието сложи маршът на курсантите от Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, а празничната програма завърши на входа на Морската градина с вито хоро, поведено от танцьорите от Фолклорен ансамбъл „Варна“.

В морската столица традицията да се чества 24 май като празник на българската просвета и култура има над 150-годишна история. 

На 11 май 1862 г. пред множеството, събрано в новопостроеното централно българско училище на ул. „27 юли“, архимандрит Филарет за първи път произнася слово във възхвала на Св. Св. Кирил и Методий. Така започнала традицията всяка година на този ден варненци да отдават почит към делото на светите братя.


По публикацията работи: Ваня Славова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна