Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Великобритания очакват намаляване на сметките за ток

Снимка: БНР

В Обединеното кралство годишната сметка за енергия на едно типично домакинство ще падне със 122 паунда през юли, според новата горна граница на цените на регулатора Ofgem. 

Експерти в бранша обаче предупреждават да не се бърза с оптимизма за бъдещето.

Таванът на цената на енергията, който ограничава това, което може да се таксува за единица енергия, трябва да падне от следващия месец. Това означава, че средната годишна сметка ще бъде 1568 паунда на година, със 7% по-малко от сега. Но докато за юли има намаление, сметките все още са по-високи от преди.

Преди шока в цените на енергията, причинен основно от нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 година, стандартната 12-месечна сметка беше 1084 паунда. Така че в сравнение с преди три години енергията струва на домовете допълнителни 484 паунда. 

"Спадането на горната граница на цената на енергията леко намалява сметките, но нашите данни ни казват, че милиони са "на червено" или не са в състояние да покрият основните си разходи всеки месец", каза за Би Би Си Клеър Мориарти, главен изпълнителен директор на Citizens Advice. 

Анализаторите от консултантската компания Cornwall Insight прогнозират, че неотдавнашното покачване на цените на едро може да означава, че сметките за енергия ще се повишат отново в навечерието на зимата. 

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна